Op reis met de hond: Wintersport in de sneeuw

Gaat u samen met uw hond op wintersportvakantie, dan zijn er aantal belangrijke dingen waar u aan moet denken, hieronder hebben wij ze voor u op een rijtje gezet.

1. Onderkoeling
Honden met een normale vacht hebben het niet snel koud. Tijdens het wandelen krijgt hij het snel warm door de beweging die hij krijgt. Het gevaar loert bij het uitrusten in de sneeuw. Even op adem komen kan natuurlijk geen kwaad maar langer in de sneeuw liggen is niet goed. Dan koelen de spieren en ingewanden te veel af. Zorgt er dus voor dat uw hond fit genoeg is om mee te gaan als u lange wandelingen wilt maken en laat hem niet te lang in de sneeuw liggen. Neem desnoods iets mee waar uw hond op kan liggen om te rusten.
Oudere en jonge honden hebben iets meer moeite met het op temperatuur houden van het lichaam. Neem hiervoor maatregelen. Blijf niet te lang in de kou met een oudere of jonge hond en neem iets mee waar ze op kunnen liggen als ze onderweg bij een wandeling moeten rusten.
Honden die een dunne vacht of weinig haar hebben kunt u het best iets aandoen tegen de kou. Vooral de buik moet warm blijven dus een dekje alleen zal niet voldoende zijn maar er zijn genoeg soorten goede bescherming te koop laat u hiervoor adviseren bij een dierenwinkel.

2.IJsvorming tussen de tenen
Vooral honden met een langharige vacht hebben last van ijsvorming. Een pegeltje hier en der in de vacht is geen probleem. Maar er is dan ook vaak sprake van ijsvorming tussen de tenen. En dat gaat pijn doen. Doordat de lichaamstemperatuur van je hond hoog is, smelt de sneeuw waarin hij loopt. Maar na verloop van tijd bevriest dit weer. Zo klontert er na verloop van tijd een hele bal tussen de tenen. Lopen wordt dan pijnlijk en het verwijderen is erg moeilijk omdat die bal keihard is. Voorkomen is beter.
Knip lange haren tussen de tenen en langs de voetzolen dus altijd kort. En knip het haar aan de achterkant van de poot (tot ongeveer 10cm. hoogte boven de voetzool) ook weg.
Verder is het handig om bij korte wandelingen Vaseline te smeren op de kussentjes en tussen de tenen. Dat slijt wel af bij het lopen maar je kan het ook meenemen en onderweg bijsmeren als het nodig is. Maar voor langere wandelingen zijn schoentjes echt het beste advies.

3. Oren
Oren zijn gevoelige organen die doorgaans (binnenin het oor) dezelfde temperatuur hebben als het lichaam. Sneeuw smelt en kan weer opvriezen zodat de oren hier last van hebben. Hou de oren van uw hond dus in de gaten en droog ze altijd goed af als je weer naar binnen gaat.

4. Voedsel
Honden (en mensen) in de buitenlucht verbranden meer. Uw hond zal super actief zijn als u samen met hem in de sneeuw gaat spelen en daarbij verbrand hij meer calorieën. Ook het aanpassen aan een koudere omgeving vraagt energie. Hou er dus rekening mee dat uw hond wat meer moet eten als u op wintersport bent. Als u thuis uw hond 1 keer per dag eten geeft, zou u hem ook een plezier doen als u de porties op dit soort vakanties verdeelt over twee keer. ’s Ochtends en ’s avonds een keertje eten is geen overbodige luxe als je als hond op wintersport gaat.

 

Samen spelen in de sneeuw

Bel 24/7
070 347 23 23